مردی در تبعید ابدی
“مردی در تبعید ابدی” عنوان زندگینامهای است از صدرالمتألهین، محمد قوام شیرازی، به قلم نادر ابراهیمی. گرچه این شرح حال بیشتر رمانگونهای است که پیرنگی از تخیل نویسنده دارد، در مجموع باید گفت پیشدرآمد خوبی برای شناختن ملاصدرا است. اما بسیاری از ابعاد زندگی و اندیشه ملاصدرا در کتاب مجال نیافتهاند کاملاً روشن شوند و فقط بخشها و قطعههای کوچکی از زندگی او گلچین شده و کنار هم قرار گرفتهاند تا داستان به اوج رسیدن و تبعید ملاصدرا شکل بگیرد.
فکر میکنم اگر کتاب را بخوانید مشتاق خواهید شد بیشتر با زندگی و اندیشههای ملاصدرا آشنا شوید.
ملاصدرا، صبور بود، خیرهسر نبود، خوشنگاه بود، زهر زبان نداشت، اهل لجاج و مجادله نبود، اهل پافشاری بر سر خلاف نبود، از آن کسانی که هرچه میگویند، گفتار خود را صحیح شکناپذیر میپندارند نبود. ملا اگر سلامی را جواب نمیداد صرفاً به سبب آن بود که در خویشتن خویش غرق غرق بود. و اگر گاهی با دیگران به تندی سخن میگفت، در واقع، این تندی را با درون جاهل خویش میکرد…
سعه صدر ملا هرگز به دنائت و رذالت، فرصت ظهور نمیداد. شعلههای خشمی که ملاصدرا در برخی از محافل برمیانگیخت، و چنان برانگیخت که عاقبت، دامن قبای خود او را گرفت و زندگیاش را به آتش کشید و آواره کوه و دشت و بیابانش کرد و روحش را به باور تبعید ابدی واداشت، اساساً به دلیل حسد حاسدان، و ریای زاهدان، و کسب حرام جمعی از ملایان درباری، و خیانت اهل دانش به مردم کوچه و بازار بود، نه به علت مسائل عقیدتی و شریعتی. ایشان نوع زیستن ملا را مغایر با منافع خود، تنپروری و لشوارگی خود، اشرافمنشی و بیاندیشگی خود میدانستند.
مردی در تبعید ابدی | نادر ابراهیمی
اولین چیزی که در مورد کتاب توجه مرا به خودش جلب کرد عنوانش بود. مردی که تا ابد تبعید است، شاید هم در ابدیت تبعید است! یعنی جایی در فراسوی زمان و مکان! از کجا؟ در کجا؟ چرا؟ چرا تا ابد؟ ابد کجاست؟
قبل از این که کتاب را بخوانم میدانستم که کتاب در مورد ملاصدرای شیرازی است. کسی که حرف زدن در موردش کار آسانی نیست، شناختنش کار آسانی نیست، حتی خواندنش کار آسانی نیست. همه ابعادش پیچیده است، غیر از لهجه شیرازیاش. مردی که من ابتدا او را با حرکت جوهری شناختم. اولین باری که شنیدم کسی با یک نظریه فلسفی جلوی ابن سینا قد علم کرده همان روزی بود که فهمیدم حرکت جوهری چیست و از مغز چه کسی بیرون آمده و به دنیای حکمت و فلسفه راه یافته است. البته این جا نمیخواهم در مورد حرکت جوهری صحبت کنم. در مطلبی دیگر در موردش خواهم نوشت.
چرا ملاصدرا تبعید شد؟ ظاهراً به خاطر صحبت کردن از حرکت جوهری. به این دلیل که میگفت هر چیزی جلوه ای از ذات خداست. گرچه علت اصلی این نبود و پیشتر اشاره شد. نمیدانم چطور محتوای ایدهاش را بگویم که دقیق باشد. اما میدانم که عقیده داشت به این که تمام وجودهایی که در جهان هستند با هم وحدت دارند. من تو هستم و تو من هستی و همه با هم یک وجود یگانهایم.
ملاصدرا در کودکی با سؤالاتش عصاره تمام اساتیدش را کشید و وقتی که دیگر چیزی نداشتند به او بیاموزند، در اوج جوانی شد ملاصدرا. لقب ملاصدرا را از اساتید بزرگی چون شیخ بهایی و میرداماد گرفت. کم کسی نبود. وقتی با پدرش به محضر شاه عباس رسید و میرداماد و شیخ بهایی را در مجلس دید، بعد از یک ماجرای دلگیر کننده کوتاه، شاگرد شیخ بهایی شد. این شد که در یک زمان بیمانند در طول تاریخ، حلقه دانشمندترین آدمهای آن روزگار تکمیل شد.
بله، شیخ بهایی که خودش به تنهایی عالِمی بودبه قدرعالَمی، استاد ملاصدرا شد. وقتی ملاصدرا در جلسات درس و بحث از اندیشههایش در مورد حرکت جوهری صحبت کرد، ملاها و آخوندهای دربار شروع به پچ پچ زیر گوش شاه عباس کردندکه این ملای شیرازی ملحد است و دارد مغز مردم را فاسد میکند و باید اعدام شود. در نهایت ملاصدرا محاکمه شد، اما به لطف نزدیکی میرداماد به شاه عباس و پشتیبانی شیخ بهایی، حکم اعدام ملاصدرا به تبعید و نفی بلد تقلیل پیدا کرد.نه میتوانست به شیراز برگردد، نه میتوانست به قزوین برود. باید میرفت جایی که کسی از او نشانی نداشته باشد. با کاروانی از خانواده و اهل خانهاش از اصفهان به راه افتاد. تا این که به کَهَک رسید. همین جا بود که ملا اندیشههایش را رشد داد و کامل کرد و کتابهای مهمش را نوشت.
شاید بشود گفت ملا به جایی درون خودش تبعید شد. به جایی که کسی جز خودش حرفش را نمیفهمید و او را نمیشناخت. او به دورن افکار ژرف خودش رفت، جایی فراتر از زمان و مکان. آن قدر در خودش عمیق شد و آن قدر از ظرفیت فهم بسیاری از آدمها فراتر رفت که امروز هم که چند صد سال است که ملاصدرایی روی زمین نیست کمتر کسی میتواند ملا را و اندیشههایش را آن طور که شایسته ملاصدراست بشناسد.
2 دیدگاه روشن مردی در تبعید ابدی
سلام
عاقبت تون بخیر باشه
حرکت جوهری رو از روی چه کتابی خوندید؟
دنبال کتاب هستم که روان این موضوع رو توضیح بده که به دل و جان بشینه
سلام،
آمین، ممنونم،
من بحثهای آقای طاهرزاده را درباره حرکت جوهری گوش دادم و کتابی نخوندم در این مورد.